Nom: Figueres
Província: Girona
Gràcies a la seva situació des de Figueres es pot anar a la platja, a la muntanya o travessar en poc menys de mitja hora la frontera entre Espanya i França.
Extensió: 19,38 km2
Habitants: 44.000 hab
Densitat de població: 2.243,92 hab./km²
Limita amb els municipis: Vilabertran, Vila-sacra, Vilafant i Vilamalla.
Gentilici: Figuerenc/a
Codi postal: 17600
Alcalde: Santi Vila
Clima: Mediterrani
Riu Manol |
Aquest riu és de caràcter intermitent, en alguns períodes té un cabal constant i en d’altres està sec. Per tant, l’aigua del Manol depèn del règim de pluges. Tot i que quan el riu no té aigua presenta un aspecte entristit però quan té un cabal abundant s’omple de vida i hi podem observar peixos, serps, granotes i diferents ocells com els ànecs coll-verd, la polla d’aigua, els bernats pescaires, els martinets blancs, etc.
Distàncies de Figueres amb altres llocs:
Girona: | |
Perpinyà: | |
Barcelona: | |
Tarragona: | |
Lleida: | |
València: | |
Madrid: | |
París: | |
Roma: |
Pàgina web oficial: http://www.figueres.cat/
Algunes personalitats de la ciutat:
- Salvador Dalí: pintor
- Narcís Monturiol: inventor del submarí
- Mònica Naranjo: cantant
- Toni Soler: periodista i presentador de televisió i de ràdio
- Kiko Veneno: cantant
- Abdó Terrades: polític republicà
- Alexandre Deulofeu: farmacèutic, polític i filòsof
- Josep Pallach: mestre, pedagog i polític
- Maria Àngels Anglada: escriptora
- Maria dels Àngels Vayreda: escriptora
- “Pep” Ventura: compositor
Tradicions i cultura:
Figueres té dues festes majors; la més important i de més ressò se celebra el 3 de maig amb motiu de les Fires de la Santa Creu i la més petita el 29 de juny amb motiu de la diada del patró de la ciutat, sant Pere. A part de les dues citades anteriorment, les principals fires i festes que tenen lloc a la ciutat són: Firagri (fira agrícola i ramadera), Mostra del Vi de l’Empordà, Fira de Sant Josep (fira del bunyol de l’Empordà), Fira-Mercat, Festa del Joguet (trobada intergalàctica de joguets de col•lecció), Fira rebaixa, Fira del Vi i Diada de Sant Jordi entre moltes d'altres com les que es fan a cadascun dels barris de la localitat.
Cartell maig 2010 |
Pel que fa als festivals musicals la ciutat figuerenca n’organitza tres: l’Acústica, l’Embarraca’t i el Festival de Jazz de Figueres.
Figueres en un punt estratègic:
La localitat figuerenca és la més important de les properes a França i esdevé un important nus de comunicacions que la converteixen en la porta d’entrada i punt de parada dels viatgers que entren i surten de l’Estat Espanyol.
La situació geogràfica-estratègica de Figueres fa que aquesta actuí com a centre econòmic-comercial, social i cultural de la comarca. Aquests factors juntament amb la vocació turística de la comarca fa que Figueres sigui una de les zones més visitades de Catalunya i de la Costa Brava.
Com arribar-hi:
- Per carretera a través de:
o l’autopista A-7 (sortida núm. 4, Figueres sud, si es ve de Barcelona i sortida núm. 3 si es ve de França)
o la carretera nacional II
o la N-260 procedent de Portbou
o d’altres vies secundàries que connecten la ciutat amb el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i la Garrotxa.
- Amb tren: a dia d’avui l’estació està ubicada al centre de la ciutat i hi tenen parada tots els trens procedents de Barcelona-Portbou/Cervera, i els trens amb destí a Madrid i altres punts de l’Estat.
TGV |
Al costat de l’estació de tren hi ha ubicada l’estació d’autobusos que és un punt de parada de línies internacionals així com de sortida i arribada dels autobusos de les línies catalanes i comarcals.
Museus i teatres
- El Museu Nacional del Joguet de Catalunya:
Inaugurat l’any 1982 a les dependències de l’antic Hotel París de la Rambla de Figueres. El museu exhibeix més de 4.000 peces antigues d’entre les quals en destaquem: baldufes, cotxes, avions, nines, titelles, tricicles, aparell de màgia, robots, màquines de vapor... Aquestes són exposades juntament amb fotografies antigues que ajuden a situar-les cronològicament.
Alguns dels joguets havien sigut propietat d’alguns personatges com Salvador Dalí, Joan Miró, Federico García Lorca, Quim Monzó...
- El Museu de l'Empordà:
Una de les sales del museu de l'Empordà |
Paral·lelament, el Museu de l’Empordà organitza exposicions temporals i activitats a partir de les quals es vol despertar un esperit de conservació del patrimoni cultural local i comarcal.
- El Museu de la Tècnica de l'Empordà:
El 27 de juny de 2004 és va fer oficial la seva obertura. A partir d'aques museu l’historiador podrà estudiar el temps en què la ciència i la tècnica van impulsar un progrés de les societats i els col·lecionistes i els visitants podran gaudir de la bellesa de les peces que s’hi exposen.
- El Teatre-Museu Gala Salvador Dalí:
També cal destacar el conjunt d’obres realitzades per l’artista expressament per al Teatre-Museu, com la sala Mae West, la sala Palau del Vent, el Monument a Francesc Pujols i el Cadillac Plujós.
Cal veure el Teatre-Museu Dalí com la gran obra de Salvador Dalí, ja que va ser concebut i dissenyat per l’artista per tal d’oferir al visitant una visió del seu món interior.
- Teatre Municipal El Jardí
- Castell de Sant Ferran:
El castell de Sant Ferran s’ubica a la part alta de la ciutat; al final del carrer de la Pujada del Castell i esdevé el punt més alt de la ciutat; a 141 metres sobre el nivell del mar.
Aquesta fortalesa va començar a construir-se el 4 de setembre de 1753 segons el projecte de l’enginyer General, Juan Martín Zermeño. El juliol de 1997 va ser obert al públic i des de llavors ofereix diferents visites guiades.
Actualment és declarat Bé d’Interès Cultural i catalogat com a Monument Històric Artístic.
- Tramuntana TV: Televisió online creada l’any 2006.
- Hora Nova: és el diari independent de l’Alt Empordà, té més de trenta anys d’història i es publica cada dimarts i cada divendres.
- Setmanari de l’Alt Empordà: Es va formar a principis de l’any 1978 i actualment és el segon setmanari d’informació comarcal de Catalunya en difusió i la primera revista en català de tota la província. Es publica cada dimarts.
Gràcies a les condicions climàtiques i geogràfiques de l’Empordà aquesta és una ceba dolça i poc picant. Aquesta hortalissa ens proporciona quasi totes les vitamines en petites quantitats i conté també sofre i potassi. Les arrels d’aquesta ceba estan molt lligades en aquestes terres empordaneses; sobretot a les hortes dels voltants de Figueres.
Aquesta varietat d’hortalissa la podem trobar en les diferents botigues de fruites i verdures de tot el territori i fins i tot en grans superfícies.