Com és?

Nom: Figueres
Província: Girona
Comarca: Alt Empordà (capital d’aquesta)
Situació: Figueres està situada a l'extrem nord-oriental de Catalunya, al bell mig d'una plana fluvial, a 39m sobre el nivell del mar; tot i que el punt més elevat del terme és el castell de Sant Ferran, a 140m.
Gràcies a la seva situació des de Figueres es pot anar a la platja, a la muntanya o travessar en poc menys de mitja hora la frontera entre Espanya i França.
Extensió: 19,38 km2
Habitants: 44.000 hab
Densitat de població: 2.243,92 hab./km²
Limita amb els municipis: Vilabertran, Vila-sacra, Vilafant i Vilamalla.
Gentilici: Figuerenc/a
Codi postal: 17600
Alcalde: Santi Vila
Clima: Mediterrani
Riu Manol
El riu Manol: El Manol és un riu d’uns 45km de longitud; entra al terme municipal de Figueres pel Pont del Príncep i fa de límit fronterer amb el Far d’Empordà; l’última localitat per la qual passa abans de desembocar a la Muga és Palol de Vilatenim.
Aquest riu és de caràcter intermitent, en alguns períodes té un cabal constant i en d’altres està sec. Per tant, l’aigua del Manol depèn del règim de pluges. Tot i que quan el riu no té aigua presenta un aspecte entristit però quan té un cabal abundant s’omple de vida i hi podem observar peixos, serps, granotes i diferents ocells com els ànecs coll-verd, la polla d’aigua, els bernats pescaires, els martinets blancs, etc.
Distàncies de Figueres amb altres llocs:


Girona:
36 km
25 km
Perpinyà:
65 km
Barcelona:
136 km
Tarragona:
234 km
Lleida:
292 km
València:
483 km
Madrid:
735 km
París:
911 km
Roma:
1207 km



Pàgina web oficial: http://www.figueres.cat/
Bandera:


Algunes personalitats de la ciutat:
-        Salvador Dalí: pintor
-        Narcís Monturiol: inventor del submarí
Salvador Dalí (1904-1989)
-        Carles Fages de Climent: poeta i escriptor
-        Mònica Naranjo: cantant
-        Toni Soler: periodista i presentador de televisió i de ràdio
-        Kiko Veneno: cantant
-        Abdó Terrades: polític republicà
-        Alexandre Deulofeu: farmacèutic, polític i filòsof
-        Josep Pallach: mestre, pedagog i polític
-        Maria Àngels Anglada: escriptora
-        Maria dels Àngels Vayreda: escriptora
-        “Pep” Ventura: compositor

Tradicions i cultura:

Cartell maig 2010

Figueres té dues festes majors; la més important i de més ressò se celebra el 3 de maig amb motiu de les Fires de la Santa Creu i la més petita el 29 de juny amb motiu de la diada del patró de la ciutat, sant Pere.
A part de les dues citades anteriorment, les principals fires i festes que tenen lloc a la ciutat són: Firagri (fira agrícola i ramadera), Mostra del Vi de l’Empordà, Fira de Sant Josep (fira del bunyol de l’Empordà), Fira-Mercat, Festa del Joguet (trobada intergalàctica de joguets de col•lecció), Fira rebaixa, Fira del Vi i Diada de Sant Jordi entre moltes d'altres com les que es fan a cadascun dels barris de la localitat.


Pel que fa als festivals musicals la ciutat figuerenca n’organitza tres: l’Acústica, l’Embarraca’t i el Festival de Jazz de Figueres.

Figueres en un punt estratègic:


La localitat figuerenca és la més important de les properes a França i esdevé un important nus de comunicacions que la converteixen en la porta d’entrada i punt de parada dels viatgers que entren i surten de l’Estat Espanyol.
La situació geogràfica-estratègica de Figueres fa que aquesta actuí com a centre econòmic-comercial, social i cultural de la comarca. Aquests factors juntament amb la vocació turística de la comarca fa que Figueres sigui una de les zones més visitades de Catalunya i de la Costa Brava.


Com arribar-hi:
-        Per carretera a través de:
o      l’autopista A-7 (sortida núm. 4, Figueres sud, si es ve de Barcelona i sortida núm. 3 si es ve de França)
o      la carretera nacional II
o      la N-260 procedent de Portbou
o      d’altres vies secundàries que connecten la ciutat amb el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i la Garrotxa.
-        Amb tren: a dia d’avui l’estació està ubicada al centre de la ciutat i hi tenen parada tots els trens procedents de Barcelona-Portbou/Cervera, i els trens amb destí a Madrid i altres punts de l’Estat.
TGV
El dia 19 de desembre d’aquest mateix any arriba el TGV (Tren de Gran Velocitat)  o l'AVE que en un inici uneix Figueres amb París, de manera ràpida i còmode,  però d'aquí un temps comunicarà aquesta localitat amb les principals ciutats espanyoles i europees.
Al costat de l’estació de tren hi ha ubicada l’estació d’autobusos que és un punt de parada de línies internacionals així com de sortida i arribada dels autobusos de les línies catalanes i comarcals.

Museus i teatres

  • El Museu Nacional del Joguet de Catalunya:
Inaugurat l’any 1982 a les dependències de l’antic Hotel París de la Rambla de Figueres. El museu exhibeix més de 4.000 peces antigues d’entre les quals en destaquem: baldufes, cotxes, avions, nines, titelles, tricicles, aparell de màgia, robots, màquines de vapor... Aquestes són exposades juntament amb fotografies antigues que ajuden a situar-les cronològicament.
Alguns dels joguets havien sigut propietat d’alguns personatges com Salvador Dalí, Joan Miró, Federico García Lorca, Quim Monzó...
  • El Museu de l'Empordà:
Una de les sales del museu de l'Empordà
Aquest museu conserva les col·leccions d’art més importants de la comarca i és concebut com a museu d’arqueologia i d’història de l’art. Va ser obert l’any 1946 però no va ser fins l’any 1971 que es va construir l’edifici actual. Avui en dia, aquest emplaçament exposa col·lecions d’arqueologia, d’escultura medieval, de pintura barroca, de pintura i escultura dels segles XIX i XX (Sorolla, Casas, Mir, Nonell, Gargallo, Casanovas, Cuixart, Ponç, Sunyer, Tàpies) i d’art empordanès (Blanquet, Dalí, Reig, Vallès, Santos Torroella).

Paral·lelament, el Museu de l’Empordà organitza exposicions temporals i activitats  a partir de les quals es vol despertar un esperit de conservació del patrimoni cultural local i comarcal.
  • El Museu de la Tècnica de l'Empordà:
El 27 de juny de 2004 és va fer oficial la seva obertura. A partir d'aques museu l’historiador podrà estudiar el temps en què la ciència i la tècnica van impulsar un progrés de les societats i els col·lecionistes i els visitants podran gaudir de la bellesa de les peces que s’hi exposen.
  • El Teatre-Museu Gala Salvador Dalí:

Inaugurat el 1974.
Té un ampli ventall d’obres que mostren la trajectòria de Salvador Dalí, des de les primeres obres fins a les dels últims anys de la seva vida. Algunes de les més destacades que s’hi exposen són Port Alguer (1924), L’espectre del sex-appeal (1932), Autorretrat tou amb bacon fregit (1941), Poesia d’Amèrica – Els atletes còsmics (1943), Galerina (1994-45), La panera del pa (1945) i  Leda atòmica (1949).

També cal destacar el conjunt d’obres realitzades per l’artista expressament per al Teatre-Museu, com la sala Mae West, la sala Palau del Vent, el Monument a Francesc Pujols i el Cadillac Plujós.
Cal veure el Teatre-Museu Dalí com la gran obra de Salvador Dalí, ja que va ser concebut i dissenyat per l’artista per tal d’oferir al visitant una visió del seu món interior.
  • Teatre Municipal El Jardí


  •  Castell de Sant Ferran:   
El castell de Sant Ferran s’ubica a la part alta de la ciutat; al final del carrer de la Pujada del Castell i esdevé el punt més alt de la ciutat; a 141 metres sobre el nivell del mar.
Aquesta fortalesa va començar a construir-se el 4 de setembre de 1753 segons el projecte de l’enginyer General, Juan Martín Zermeño. El juliol de 1997 va ser obert al públic i des de llavors ofereix diferents visites guiades.
Actualment és declarat Bé d’Interès Cultural i catalogat com a Monument Històric Artístic. 



Mitjans de comunicació de la ciutat i de la comarca:

-        Tramuntana TV: Televisió online creada l’any 2006.
-        Hora Nova: és el diari independent de l’Alt Empordà, té més de trenta anys d’història i es publica cada dimarts i cada divendres.
-        Setmanari de l’Alt Empordà: Es va formar a principis de l’any 1978 i actualment és el segon setmanari d’informació comarcal de Catalunya en difusió i la primera revista en català de tota la província. Es publica cada dimarts.

La Ceba de Figueres:
Gràcies a les condicions climàtiques i geogràfiques de l’Empordà aquesta és una ceba dolça i poc picant. Aquesta hortalissa ens proporciona quasi totes les vitamines en petites quantitats i conté també sofre i potassi. Les arrels d’aquesta ceba estan molt lligades en aquestes terres empordaneses; sobretot a les hortes dels voltants de Figueres.
Aquesta varietat d’hortalissa la podem trobar en les diferents botigues de fruites i verdures de tot el territori i fins i tot en grans superfícies.

Com és?

Nom: Figueres
Província: Girona
Comarca: Alt Empordà (capital d’aquesta)
Situació: Figueres està situada a l'extrem nord-oriental de Catalunya, al bell mig d'una plana fluvial, a 39m sobre el nivell del mar; tot i que el punt més elevat del terme és el castell de Sant Ferran, a 140m.
Gràcies a la seva situació des de Figueres es pot anar a la platja, a la muntanya o travessar en poc menys de mitja hora la frontera entre Espanya i França.
Extensió: 19,38 km2
Habitants: 44.000 hab
Densitat de població: 2.243,92 hab./km²
Limita amb els municipis: Vilabertran, Vila-sacra, Vilafant i Vilamalla.
Gentilici: Figuerenc/a
Codi postal: 17600
Alcalde: Santi Vila
Clima: Mediterrani
Riu Manol
El riu Manol: El Manol és un riu d’uns 45km de longitud; entra al terme municipal de Figueres pel Pont del Príncep i fa de límit fronterer amb el Far d’Empordà; l’última localitat per la qual passa abans de desembocar a la Muga és Palol de Vilatenim.
Aquest riu és de caràcter intermitent, en alguns períodes té un cabal constant i en d’altres està sec. Per tant, l’aigua del Manol depèn del règim de pluges. Tot i que quan el riu no té aigua presenta un aspecte entristit però quan té un cabal abundant s’omple de vida i hi podem observar peixos, serps, granotes i diferents ocells com els ànecs coll-verd, la polla d’aigua, els bernats pescaires, els martinets blancs, etc.
Distàncies de Figueres amb altres llocs:


Girona:
36 km
25 km
Perpinyà:
65 km
Barcelona:
136 km
Tarragona:
234 km
Lleida:
292 km
València:
483 km
Madrid:
735 km
París:
911 km
Roma:
1207 km



Pàgina web oficial: http://www.figueres.cat/
Bandera:


Algunes personalitats de la ciutat:
-        Salvador Dalí: pintor
-        Narcís Monturiol: inventor del submarí
Salvador Dalí (1904-1989)
-        Carles Fages de Climent: poeta i escriptor
-        Mònica Naranjo: cantant
-        Toni Soler: periodista i presentador de televisió i de ràdio
-        Kiko Veneno: cantant
-        Abdó Terrades: polític republicà
-        Alexandre Deulofeu: farmacèutic, polític i filòsof
-        Josep Pallach: mestre, pedagog i polític
-        Maria Àngels Anglada: escriptora
-        Maria dels Àngels Vayreda: escriptora
-        “Pep” Ventura: compositor

Tradicions i cultura:

Cartell maig 2010

Figueres té dues festes majors; la més important i de més ressò se celebra el 3 de maig amb motiu de les Fires de la Santa Creu i la més petita el 29 de juny amb motiu de la diada del patró de la ciutat, sant Pere.
A part de les dues citades anteriorment, les principals fires i festes que tenen lloc a la ciutat són: Firagri (fira agrícola i ramadera), Mostra del Vi de l’Empordà, Fira de Sant Josep (fira del bunyol de l’Empordà), Fira-Mercat, Festa del Joguet (trobada intergalàctica de joguets de col•lecció), Fira rebaixa, Fira del Vi i Diada de Sant Jordi entre moltes d'altres com les que es fan a cadascun dels barris de la localitat.


Pel que fa als festivals musicals la ciutat figuerenca n’organitza tres: l’Acústica, l’Embarraca’t i el Festival de Jazz de Figueres.

Figueres en un punt estratègic:


La localitat figuerenca és la més important de les properes a França i esdevé un important nus de comunicacions que la converteixen en la porta d’entrada i punt de parada dels viatgers que entren i surten de l’Estat Espanyol.
La situació geogràfica-estratègica de Figueres fa que aquesta actuí com a centre econòmic-comercial, social i cultural de la comarca. Aquests factors juntament amb la vocació turística de la comarca fa que Figueres sigui una de les zones més visitades de Catalunya i de la Costa Brava.


Com arribar-hi:
-        Per carretera a través de:
o      l’autopista A-7 (sortida núm. 4, Figueres sud, si es ve de Barcelona i sortida núm. 3 si es ve de França)
o      la carretera nacional II
o      la N-260 procedent de Portbou
o      d’altres vies secundàries que connecten la ciutat amb el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i la Garrotxa.
-        Amb tren: a dia d’avui l’estació està ubicada al centre de la ciutat i hi tenen parada tots els trens procedents de Barcelona-Portbou/Cervera, i els trens amb destí a Madrid i altres punts de l’Estat.
TGV
El dia 19 de desembre d’aquest mateix any arriba el TGV (Tren de Gran Velocitat)  o l'AVE que en un inici uneix Figueres amb París, de manera ràpida i còmode,  però d'aquí un temps comunicarà aquesta localitat amb les principals ciutats espanyoles i europees.
Al costat de l’estació de tren hi ha ubicada l’estació d’autobusos que és un punt de parada de línies internacionals així com de sortida i arribada dels autobusos de les línies catalanes i comarcals.

Museus i teatres

  • El Museu Nacional del Joguet de Catalunya:
Inaugurat l’any 1982 a les dependències de l’antic Hotel París de la Rambla de Figueres. El museu exhibeix més de 4.000 peces antigues d’entre les quals en destaquem: baldufes, cotxes, avions, nines, titelles, tricicles, aparell de màgia, robots, màquines de vapor... Aquestes són exposades juntament amb fotografies antigues que ajuden a situar-les cronològicament.
Alguns dels joguets havien sigut propietat d’alguns personatges com Salvador Dalí, Joan Miró, Federico García Lorca, Quim Monzó...
  • El Museu de l'Empordà:
Una de les sales del museu de l'Empordà
Aquest museu conserva les col·leccions d’art més importants de la comarca i és concebut com a museu d’arqueologia i d’història de l’art. Va ser obert l’any 1946 però no va ser fins l’any 1971 que es va construir l’edifici actual. Avui en dia, aquest emplaçament exposa col·lecions d’arqueologia, d’escultura medieval, de pintura barroca, de pintura i escultura dels segles XIX i XX (Sorolla, Casas, Mir, Nonell, Gargallo, Casanovas, Cuixart, Ponç, Sunyer, Tàpies) i d’art empordanès (Blanquet, Dalí, Reig, Vallès, Santos Torroella).

Paral·lelament, el Museu de l’Empordà organitza exposicions temporals i activitats  a partir de les quals es vol despertar un esperit de conservació del patrimoni cultural local i comarcal.
  • El Museu de la Tècnica de l'Empordà:
El 27 de juny de 2004 és va fer oficial la seva obertura. A partir d'aques museu l’historiador podrà estudiar el temps en què la ciència i la tècnica van impulsar un progrés de les societats i els col·lecionistes i els visitants podran gaudir de la bellesa de les peces que s’hi exposen.
  • El Teatre-Museu Gala Salvador Dalí:

Inaugurat el 1974.
Té un ampli ventall d’obres que mostren la trajectòria de Salvador Dalí, des de les primeres obres fins a les dels últims anys de la seva vida. Algunes de les més destacades que s’hi exposen són Port Alguer (1924), L’espectre del sex-appeal (1932), Autorretrat tou amb bacon fregit (1941), Poesia d’Amèrica – Els atletes còsmics (1943), Galerina (1994-45), La panera del pa (1945) i  Leda atòmica (1949).

També cal destacar el conjunt d’obres realitzades per l’artista expressament per al Teatre-Museu, com la sala Mae West, la sala Palau del Vent, el Monument a Francesc Pujols i el Cadillac Plujós.
Cal veure el Teatre-Museu Dalí com la gran obra de Salvador Dalí, ja que va ser concebut i dissenyat per l’artista per tal d’oferir al visitant una visió del seu món interior.
  • Teatre Municipal El Jardí


  •  Castell de Sant Ferran:   
El castell de Sant Ferran s’ubica a la part alta de la ciutat; al final del carrer de la Pujada del Castell i esdevé el punt més alt de la ciutat; a 141 metres sobre el nivell del mar.
Aquesta fortalesa va començar a construir-se el 4 de setembre de 1753 segons el projecte de l’enginyer General, Juan Martín Zermeño. El juliol de 1997 va ser obert al públic i des de llavors ofereix diferents visites guiades.
Actualment és declarat Bé d’Interès Cultural i catalogat com a Monument Històric Artístic. 



Mitjans de comunicació de la ciutat i de la comarca:

-        Tramuntana TV: Televisió online creada l’any 2006.
-        Hora Nova: és el diari independent de l’Alt Empordà, té més de trenta anys d’història i es publica cada dimarts i cada divendres.
-        Setmanari de l’Alt Empordà: Es va formar a principis de l’any 1978 i actualment és el segon setmanari d’informació comarcal de Catalunya en difusió i la primera revista en català de tota la província. Es publica cada dimarts.

La Ceba de Figueres:
Gràcies a les condicions climàtiques i geogràfiques de l’Empordà aquesta és una ceba dolça i poc picant. Aquesta hortalissa ens proporciona quasi totes les vitamines en petites quantitats i conté també sofre i potassi. Les arrels d’aquesta ceba estan molt lligades en aquestes terres empordaneses; sobretot a les hortes dels voltants de Figueres.
Aquesta varietat d’hortalissa la podem trobar en les diferents botigues de fruites i verdures de tot el territori i fins i tot en grans superfícies.